Co to jest ketoza? Ketoza to zaburzenie metaboliczne, w przebiegu, którego we krwi występuje niskie stężenie glukozy i dochodzi do nagromadzenia substancji zwanych ciałami ketonowymi
(takich jak β-hydroksymaślan, aceton oraz acetylooctan).
Jakie są objawy ketozy? Objawy podklinicznej (utajonej) postaci tej choroby są często niezauważane. Może prowadzić to do ostrego stanu oraz gwałtownego spadku wydajności.
Co zyskujemy kontrolując β-hydroksymaślan? Kontrolując BHB w mleku jesteśmy w stanie wykryć wczesne stadium ketozy i zapobiec chorobie. Daje to wymierne korzyści właścicielom stad produkcyjnych
Dlaczego β-hydroksymaślan? β-hydroksymaślan jest najbardziej specyficznym i czułym markerem ketozy. Podczas ketozy,
stężenie β-hydroksymaślanu podnosi się znacznie bardziej niż poziom acetonu i acetylooctan.